Kenniswandelingen

De programma's

Ik neem je graag mee het bos in om je te verwonderen en je te laten ontdekken hoe fascinerend en inventief het bos als ecosysteem eigenlijk is. Tijdens de kenniswandelingen vertel ik o.a. over de relaties tussen bomen, schimmels en bacteriën, over hun strategieën en de manier waarop ze samenwerken om te overleven. Ook vertel ik je over de worsteling van de wetenschap om de complexe communicatie van deze ecosystemen te doorgronden. Daarnaast komen actuele thema's als bomen en klimaat en bomen in relatie met onze gezondheid aan bod.

Hieronder lees je over de twee programma's van Het Onzichtbare Bos:

  1. Over-Leven in Symbiose
  2. Boomdynamiek.

Voor wie?

De kenniswandelingen van Het Onzichtbare Bos zijn in principe voor volwassenen, maar ook voor diegenen die zich volwassen genoeg voelen, zo vanaf een jaar of 14.
Er is geen speciale voorkennis noodzakelijk, behalve als dit expliciet bij het programma staat vermeld.
De kenniswandelingen duren ongeveer 2,5 uur. Ergens halverwege houden we een korte pauze van een kwartier, waarin je kunt genieten van een bakje koffie of thee, met wat lekkers erbij.
Service van de zaak! ;-)

Over-Leven in Symbiose

Symbiose is een van de allergrootste krachten van moeder natuur. Het is een vorm van samenleven waarbij de deelnemende organismen profiteren van elkaars kwaliteiten en daardoor beter in staat zijn om te overleven. Zo lijkt het bos een verzameling bomen, maar is het in werkelijkheid èèn groot netwerk van communicerende en samenwerkende organismen, te vergelijken met onze eigen maatschappij. In deze kenniswandeling leg ik je in begrijpelijke taal uit hoe deze prachtige structuren eruit zien.
Ook ga ik in op de vraag wat de diepere betekenis is van onze relatie met het bos.

Boomdynamiek

Kruip eens in de huid van een boom!
Bomen zijn dè energie-centrales van het bodemleven en daarmee de belangrijkste voedende kracht voor alles wat
in de grond leeft. Het zijn echte multitaskers! Ze kunnen informatie opslaan en verwerken, beslissingen nemen, leren, samenwerken en met elkaar communiceren. Kunnen we hier spreken van intelligentie? En zo ja, hebben bomen dan een brein?

Wetenschappelijk onderzoek heeft de laatste decennia heel wat verrassende inzichten opgeleverd. Zo weten we dat bomen van grote invloed zijn op onze gezondheid en dat ze meer zintuigen hebben dan de mens. We weten op welke verschillende manieren bomen een belangrijke bijdrage leveren aan ons klimaat. Over deze en andere wetenswaardigheden vertel ik in de kenniswandeling Boomdynamiek.
Ook neem ik je mee in de mysteries waar de wetenschap nog geen antwoord op heeft.