De kenniswandelingen

Algemeen
De kenniswandelingen van 'Het Onzichtbare Bos' gaan over bos, bomen en bodemleven en daarbij vooral over de processen die we als mens niet of nauwelijks kunnen waarnemen. De uitdaging voor 'Het Onzichtbare Bos' is om de kennis hierover in gewone mensentaal over te brengen. Daarom heb je geen speciale voorkennis nodig om de programma's goed te kunnen volgen. Daarnaast gaan we het bos tijdens de wandelingen ook beleven en ervaren, door onze zintuigen actief de kost te geven. 

De verschillende kenniswandelingen

  • BosBoost
    Een nieuw programma over de relatie van natuur en onze gezondheid
  • Over-Leven in Symbiose
    Over symbiose en samenwerking als strategie om te overleven
  • Boomdynamiek.
    Over het fysieke leven van bomen

Leeftijd
De wandelingen zijn voor iedereen toegankelijk vanaf een leeftijd van ongeveer 14 jaar. Alleen 'BosBoost' is vanaf 16 jaar.

Afstand
De kenniswandelingen duren ongeveer 2 - 2,5 uur en de afstand is niet al te lang, zo ongeveer 2 - 3 km.
Halverwege houden we een korte pauze, waarin je kunt genieten van een bakje koffie of thee, met wat lekkers erbij.
Service van de zaak! ;-)

Basis gallerie laag 600x1200 38

Programma's

Overleven in symbiose Nieuw

Het zien van natuur brengt ons tot rust, verlaagt de hartslag, versterkt onze immuniteit en verbetert onze concentratie. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Een kenniswandeling over de relatie tussen de natuur en onze gezondheid.

Je staat er misschien niet bij stil, maar als westerlingen zitten we gemiddeld gezien 90% van de tijd binnen. Welke consequenties heeft dat eigenlijk voor onze gezondheid? Wat kan de natuur voor ons betekenen?
BosBoost is een razend interessant programma waarin je antwoord krijgt op vragen over onze relatie met de natuur. Een programma over de baten van bomen, over hoe wij de natuur waarnemen en wat dat met ons brein doet.
Ga mee en boost your body and brain by nature!

Leeftijd 16+ jaar

Overleven in symbiose def

Een fascinerende kenniswandeling over de manier waarop organismen in het bos met elkaar samenwerken, communiceren en profiteren van elkaars kwaliteiten en mogelijkheden.

Symbiose is een overlevingsstrategie, die je werkelijk overal in de natuur tegenkomt. Zo lijkt het bos een verzameling bomen, maar is het in werkelijkheid één heel groot systeem verbonden met een ingenieus netwerk van communicerende en samenwerkende organismen. Het is een samenleving, die in veel opzichten te vergelijken is met onze eigen maatschappij. In 'Over-Leven in Symbiose' leg ik je in begrijpelijke taal uit hoe deze  structuren eruit zien.

Leeftijd 14+ jaar

Beeldmerk boomdynamiek 2.0

Kruip eens in de huid van een boom!
Een kenniswandeling over het leven en de fysiologie van bomen, over hoe ze hun omgeving waarnemen en daarop reageren.

Bomen hebben meer zintuigen dan de mens en kunnen meer waarnemen dan je misschien zou verwachten. Het zijn echte multitaskers! Ze kunnen informatie opslaan en verwerken, beslissingen nemen, leren, samenwerken en met elkaar communiceren. Kunnen we hier spreken van intelligentie? En zo ja, hebben bomen dan een brein? Daarnaast zijn bomen dè energie-centrales van het bodemleven en daarmee de belangrijkste voedende kracht voor alles wat in de grond leeft.
Wetenschappelijk onderzoek heeft de laatste decennia heel wat verrassende inzichten over deze onderwerpen opgeleverd. Ga mee met
de kenniswandeling 'Boomdynamiek' en ontdek het zelf!

Leeftijd 14+ jaar